Bakanlığımız Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Heyeti tarafından Kent İçi Hareketlilik Analizleri Sistemi Projesi kapsamında, akıllı şehirler ve akıllı ulaşım sistemleri alanında bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunmak üzere 20.09.2022 tarihinde Berlin Teknik Üniversitesi Dağıtılmış Yapay Zekâ Enstitüsü ziyaret edilmiştir.

Berlin Teknik Üniversitesi bünyesinde Dağıtılmış Yapay Zekâ Laboratuvarı (DAI-LABOR) 1992 yılında Prof. Dr. Şahin Albayrak tarafından kurulmuştur. DAI laboratuvarı ve Berlin Teknik Üniversitesi’nde Prof. Dr. Şahin Albayrak yönetimindeki “Operasyonel uygulamalarda ve telekomünikasyonda ajan teknolojiler” kürsüsü dağıtık yapay zekâ ile ilgilenmektedir. Üniversite araştırmaları ile endüstri arasında bir arabulucu olarak konumlanan DAI-Labor, çok çeşitli araştırma alanlarında çalışan (disiplinlerarası) bilim adamlarından oluşan ekibi ile yenilikler yaratmayı ve üniversite araştırmalarını günlük yaşamdaki uygulamalara aktarmayı amaçlanmaktadır. Bu amaçla, DAI-Labor, yenilikçi bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı gelecekteki hizmetler ve uygulamalar üzerine araştırmalara odaklanmaktadır.

Bugüne kadar yapay zekâ ve akıllı şehircilik alanında çok sayıda proje geliştiren Dai-Labor son olarak elektrikli ve akıllı/otonom araçlar üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmıştır. Berlin merkezinde belirlenen bir test koridorunda bağlantılı araç testleri gerçekleştirmektedir.

Görüşme esnasında;

  • Dai-Labor projeleri hakkında bilgi alınmıştır.
  • Bakanlığımızın Akıllı Şehirler politikaları ve projeleri hakkında bilgilendirme yapılmıştır.
  • Otonom sürüşü destekleyen yolların ve otonom araçların geliştirilmesini kapsayan ve trafikte mevcut durumu algılamak ve öngörmek için makine öğrenimi yöntemlerini kullanan, otonom sürüş ve lojistik için yapay zekâ yöntemlerini benimseyen bir yazılım yığını oluşturmayı amaçlayan BeIntelli projesi hakkında bilgi alınmıştır.
  • Geleceğin yenilikçi çözümleri için temel teknolojileri tasarlamak ve geliştirmek üzere Almanya ve Türkiye’nin parlak zihinlerini bir araya getirmeyi ve bütünleşik projeleri, personel değişimini ve paydaşlar arası işbirliğini desteklemeye yönelik bir çerçeve oluşturmayı amaçlayan GT-ARC enstitüsü hakkında bilgi alınmıştır.
  • ZEKI etkinlik merkezi ziyareti, akıllı ev konsepti ziyareti, akıllı hareketlilik araçları ve şarj istasyonları hakkında yerinde inceleme yapılmıştır.
  • Enerji Projeleri hakkında bilgi alınmıştır.

Ayrıca 23.09.2022 tarihinde Berlin Teknik Üniversitesi Elektroteknik ve Enformatik Fakültesi ziyaret edilmiştir.

Fakülte bünyesinde yer alan Uzaktan Algılama Görüntü Analiz Grubu (RSiM) ile tanışma toplantısı gerçekleştirilmiştir. Prof. Begüm Demir tarafından yönetilen grup, uzaktan algılama, makine öğrenimi, sinyal ve görüntü işleme ve büyük veri yönetimi ile ilgili disiplinler arası yaklaşımlarla Dünya gözlemi için uzaktan algılama görüntülerinin işlenmesi ve analizi alanında araştırmalar yapmaktadır. Grubun çalışmaları https://rsim.berlin web adresinden paylaşılmaktadır.