Akıllı Ekonomi (Smart Economy) Projesi–Lagos-Nijerya
Lagos şehri sınırındaki Victoria Adası’nda modernlik harikası olarak yapımına başlanan yeni kıyı şehri, Atlantik Okyanusu’ndan geri kazanılan yaklaşık 2400 dönümlük arazi üzerine kurulmuş ve 8.5 kilometre uzunluğunda bir deniz duvarı ile korunmak üzere planlanmıştır. Proje sunulduğuna; şehrin bağımsız güvenilir elektrik altyapısı, gelişmiş fiber optik telekomünikasyon sistemi ve son teknoloji ile donatılmış binalar ve kentsel tasarım içereceği öne sürülmüştür. 2009 yılında Clinton Global Initiative, Eko Atlantic’i Afrika’daki en ilham verici ve iddialı inşaat mühendisliği projelerinden biri olarak kabul etti. 6 milyar dolarlık kentsel dev projenin tamamlanmasıyla, 250.000 yeni iş yaratma potansiyeline sahip olacaktı. Böylece Lagos Afrika’nın en büyük ve en hızlı büyüyen mega şehri olarak ekonomiyi katkı sağlaması planlanmaktaydı.
Sürdürülebilir Akıllı Şehir olarak planlanmasına rağmen proje istenilen niteliklere ulaşamamıştır (Mboup & Oyelaran-Oyeyinka, 2019).
Projenin Çökme Nedeni
Lagos’un sürdürülebilir, kapsayıcı ve müreffeh bir şehir olma potansiyeline rağmen, Lagos’u akıllı şehir olması bu konuda atılan adımların zayıf bir temele oturtulması ve ekonomik zorluklar nedeniyle engellenmiştir.
Mboup ve Oyelaran-Oyeyinka (2019) tarafından hazırlanan teknik raporda bu konu detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Rapora göre; şehrin sokak planlaması ve kamusal alanlara tahsis edilmiş arazi yeterince iyi planlanmamıştır.
Proje temeli; akıllı temel altyapı, akıllı kurumlar ve yasalardan yoksundur. Şehirdeki yapılanmada pek çok yerleşim yerinde kanalizasyon sistemi ve yağmur suyu drenaj tesisleri bulunmamaktaydı. Su ve enerji bağlantısının yanı sıra akıllı temel altyapının temel bileşenlerinden olan atık yönetimi yeterince sağlanmamıştır. Yağışlı mevsimlerde özellikle yoksul yerleşim yerlerinde sorunlar yaşanmakta ve sık yaşanan enerji kesintileri şehrin ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu zorluklar, şeffaflık eksikliği ve yolsuzluk ile karakterize edilmektedir.