kıllı Şehir, sunduğu bilgiyi ekonomik, sosyal ve çevresel faydaya dönüştürebilme kabiliyeti ile sürdürülebilir kalkınma, rekabet gücü ve çevresel sürdürülebilirlik alanlarında kazanımlar oluşturmaktadır. Bu nedenle, Akıllı Şehir ülkelerin ilgisini çekmekte, ülkeler Akıllı Şehir kavramını anlama, değişen koşullara hazırlıklı olma, bu dinamik sürece uyum sağlama ve yön verebilmeye yönelik özel çaba ortaya koymaktadır.
Ülkemizde de benzer bir motivasyonla, Akıllı Şehir politikalarına ulusal katmanda bütüncül bir bakış açısı getirerek birlikte çalışabilme yetisi kazanmak ve belirlenen politikalarla uyumlu yatırımları önceliklendirerek yetkin ve üreten Akıllı Şehir Ekosistemi oluşturmak amacıyla 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Strateji ve Eylem Planı hayat geçirilmiştir.
2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planında yer alan stratejik amaçlar, hedefler ve eylemler doğrultusunda kapasite geliştirme ve rehberlik çalışmaları, akıllı şehirlerin hammaddesi olan verinin değere dönüşebilmesi için gereken altyapının oluşturulması faaliyetleri, şehirlerin temel ihtiyaçlarına ve sorunlarını çözmeye yönelik örnek projelerin hayata geçirilmesi ve bilgi/tecrübe paylaşımı ile akıllı yönetişim ortamları oluşturma çalışmaları yürütülmüştür.
Önümüzdeki dönemde yine hem küresel, ulusal ve yerel sorunlara çözüm üretmek hem de değer yaratmak için akıllı şehir faaliyetlerine yön vermek üzere 2024-2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanmıştır.
Taslak 2024 – 2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı
Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı (2024-2030) vizyonu, “İleri toplum, ileri teknoloji, sürdürülebilir ve dirençli dünya” üzerine kurulmuştur. Bu vizyon, toplumun, teknolojinin, dünyanın ve yaşam standartlarının ilerlemesini, teknolojik gelişme, sürdürülebilirlik ve dirençliliğin önemini vurgular. Plan, yalnızca teknolojik değil, aynı zamanda sürdürülebilir ve dirençli bir perspektiften toplumun ilerlemesini hedeflemektedir.
Strateji ve Eylem Planı, sektörlerin ve paydaşların iş birliği yaparak, yenilikçi çözümler üreterek ve sürdürülebilirlik ilkelerine odaklanarak ilerlemeyi amaçlar. Temel hedef toplumumuzun, kültürel ve manevi değerlerle birleşik olarak teknolojik büyüme doğrultusunda toplum 5.0 kavramının ötesine geçmesidir.
Akıllı şehirlerde teknoloji unsurlarının sosyolojik ve felsefi unsurlarla değerlendirilmesi önemlidir. 2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı, Milli Teknoloji Hamlesi ile uyumlu olarak ileri ve bağımsız teknolojilerin üretilmesi, kullanılması ve geliştirilmesini amaçlar. Stratejik yaklaşımların milli değerlere uygun olması, akıllı şehirlerde kullanılan teknolojilerde tamamen milli üretimlerin gerçekleştirilmesini hedefler.
Bu planın temel amacı, toplum, teknoloji, sürdürülebilirlik ve dirençlilik eksenlerinde akıllı şehirlerde ileri uygulamaların gerçekleştirilmesiyle Türkiye’nin sürdürülebilir bir dünya için ulusal düzeyde önemli katkılar sağlamasını ve dünya genelinde sürdürülebilirliği artırmayı hedefler.
2024 – 2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı, ulusal düzeyde ikinci dönemi gerçekleştirmek amacıyla hazırlanan ilk “Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı”dır.
Taslak 2024 – 2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı Şeması
Taslak 2024-2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem planı; 4 stratejik amaç, 8 stratejik hedef ve 32 eylemden oluşmaktadır.
2020 – 2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı
2 020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ile Türkiye’nin Akıllı Şehir vizyonu, temel değerleri, stratejik amaçları ve hedefleri tanımlanmış, Türkiye’nin 2020-2023 dönemi için öncelikli eylemler belirlenmiştir.
Akıllı Şehir dönüşümünün tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde ve ülkemizin coğrafi yapısı, sosyoekonomik durumu gibi farklı dinamiklerin oluşturduğu ihtiyaçları dikkate alarak ulusal ve yerel katman olmak üzere çok katmanlı bir yapıda kurgulanmıştır. Akıllı Şehir dönüşümünün gerçekleşebilmesi için ülke ölçeğinde ortak bir yaklaşım ve anlayış birliği ile bütüncül bir şekilde ele alınması gereken politikalar ulusal katmanda, farklı şehir dinamiklerine göre şekillenen politikalar ise yerel katmanda yer almaktadır.
2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı; olgunluk değerlendirme modeli kullanımı ile sistematik, yapısal ve bütüncül, ekosistem ihtiyaçlarına göre uyarlanabilen, yatırım ve kaynakları yönlendirmek için seçen ve önceliklendiren, paydaşlarının katılımını önemseyen, üst politika belgeleri ve tematik stratejiler ile uyumlu, ortak akıl ile inşa edilen, vatandaş deneyimi ve görüşü ile şekillenen, toplumsallık, sosyal dışlanma ve dijital uçurumu dikkate alan yenilikçi yaklaşım ve yeni teknolojilerin farkında, fayda maliyet dengesini gözeten, sosyal, ekonomik ve kültürel değerler üzerindeki etkiyi öngören, izleme değerlendirme mekanizmasını içeren, dinamik koşullara uyum sağlayan, teşvik mekanizmaları ile desteklenen, örnek uygulamalar ve rehberlik mekanizmalarıyla öncülük yapan Türkiye’ye özgü, dünyada dördüncü ve Türkiye’nin ilk Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı olma özelliğini taşımaktadır.
2020 – 2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı Şeması
2019/29 sayılı 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı Genelgesi 24 Aralık 2019 tarihli ve 30988 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem planı; 4 adet stratejik amaç, 9 adet stratejik hedef ve 26 ana eylemden oluşmaktadır.