Vatandaşlarımızın seyahatlerinde kişisel araçları yerine toplu taşıma araçlarını tercih etmeleri için hız, konfor, güvenlik, maliyet gibi başlıklar üzerindeki çalışmalarımız çok boyutlu şekilde devam etmektedir.
Toplu taşıma sistemlerine yapılan yatırımların doğal çıktılarından biri de emisyon salınımlarındaki azalış olacağından toplu taşıma çözümlerine özellikle hassasiyet gösteriyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı şu şekilde özetleyebiliriz:
Toplu taşımada hız, konfor, güvenlik gibi hususlarda vatandaşlarımızdan tam not alan Akçaray Tramvay hizmetimiz, uygun yolculuk tarifesiyle de tercih sebebi olmaya devam etmektedir. 18 adet tramvay ile günde ortalama 35.000 yolcu taşıyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde inşaatı devam eden Şehir Hastanesine kadar yapılacak 3 kilometrelik hat ilavesiyle yolcu sayımızın 45.000’e çıkacağını ön görüyoruz. Aynı şekilde Belediyemizin imkanlarıyla 78.468.861,01 TRY yatırımla 1,5 yıl içerisinde 1 kilometrelik ilave ile hattımıza 1 durak daha eklemiş olacağız. 2 yıl içerisinde Akçaray Hafif Raylı sitemimizle taşınan yolcu kapasitemizi %25 oranında artırmayı planlıyoruz.
Ulaştırma ve altyapı Bakanlığımız ile yapılan protokol ile Gebze ve Darıca ilçelerimizde Darıca Sahil ile Organize Sanayi Bölgeleri arasında hizmet verecek 16 km uzunluğunda, 12 duraklı, sürücüsüz otonom metro inşaatımız devam etmekte olup 2023 yılındı hizmet vermeye başlaması hedeflenmektedir. Yıllık 108.000.000 yolcu kapasiteli Metromuz tamamlandığında, Yüksek Hızlı Tren ve Marmaray hatlarına bağlanarak entegre bir yapıya kavuşulacaktır.
Emisyon salınımını azaltmak yönündeki tercihimizle belediyemize ait 335 adet otobüs filomuzun 301 ini çevre dostu CNG’li araçlara dönüştürdük.
Sinyalize kavşaklarımızdaki bekleme sürelerini asgari seviyeye indirmek, yakıt tüketimi ve emisyon salınımını azaltmak gayesiyle sinyalize kavşaklarımızın %80 ine manyetik loop dedektörler döşeyerek trafik uyarmalı adaptif kavşaklara çevirdik. Aynı hedefler gözetilerek 2 arter ve 9 kavşakta Yeşil Dalga Uygulamasını hayata geçirdik.
Yine aynı gerekçelerle pilot çalışma şeklinde; 2 sinyalize kavşağımızda araç yoğunluğunu baz alan dinamik kavşak kontrol sisteminin tesis edilmesi ile kavşaklara bağlı yönlerden görüntü tabanlı olarak toplanan yoğunluk değerleri dinamik kavşak yönetimi algoritmaları tarafından değerlendirilerek kavşağın anlık yoğunluk verileri ışığında adaptif şekilde yönetilmesi sağlandı. Bu sayede kavşaklarınperformansı ortalama %18 artarken, aylık bazda 1,7 Ton yakıt tasarrufu elde edilmiş, aynı şekilde aylık 3,2 Ton daha az karbon salınımı değerlerine ulaşılmıştır.
Ayrıca Belediyemiz hizmet araçları kapsamında 2 tane araç ve şarj üniteleri sistemi tecrübe edebilmek adına bir süredir hizmet vermektedir.